Sine Christensen: Jeg ved hvornår jeg bør tage den med ro, og hvornår jeg kan følge ting til dørs med energi og passion

Oplevelserne af at have en cyklus er lige så forskellige, som vi er kvinder. Ingen oplevelse er mere "rigtig" end en anden.

På Cyklusinstituttet er vi optaget af at udforske cyklussens væsen med åbenhed og nysgerrighed. Og af at vende det vi mærker (eller ikke mærker) til en fordel.

Derfor har vi snakket med en flok seje kvinder om deres cyklus. Hvad de elsker og hvad de er udfordret af. Hvordan de bruger deres cyklus og har det undervejs i den. Fordi vi synes samtalen og nuancerne er vigtige.

I det her interview kan du møde Sine Christensen fra Momunity

 Det var faktisk først, da Cyklusinstituttet dukkede op i Monunitys egen podcast (lyt med her (kræver abbonnement)), at hun blev opmærksom på, hvordan hun kunne bruge cyklussen til sin fordel. Siden har hun ikke kigget sig tilbage og i dag indretter hun sit arbejdsliv omkring sin cyklus. 

 

Hvornår blev du opmærksom på at bruge din cyklus til din fordel?

Da jeg efter en podcast med Cyklusinstituttet blev klar over, at jeg ikke vidste noget som helst om min cyklus. Jeg har ellers været interesseret i seksualundervisning, siden jeg gik i børnehave. Jeg læste op fra den store bollebog for de andre børn i 1. klasse, men hele dén her del af reproduktion og hormoner var fløjet lige hen over hovedet på mig. Jeg er nok ikke den eneste. 

Hvordan havde du det med din cyklus før det?

Det var bare noget med at kunne forudse, hvornår jeg var fertil, og hvornår jeg skulle bløde helt vildt ubelejligt.

Hvordan helt konkret bruger du din viden om cyklussens faser i din hverdag?

Jeg tilrettelægger mine arbejdsdage og -uger omkring det. På kontoret er det stort set et dagligt emne, hvor vi hver især er i vores cyklus, og er der en af os der er mere følsomme end ellers tager vi hensyn til det og passer på hinanden. Det er efterhånden enormt tydeligt på mig, hvor jeg er i min cyklus. Så ved jeg hvornår jeg bør tage den med ro, fordi jeg alligevel ikke afslutter noget, og hvornår jeg kan følge ting til dørs med energi og passion.


Hvad giver det dig at have den viden?

Det giver mig en dyb følelse af at være forbundet med naturen, og en grundlæggende respekt for og accept af, at at jeg fungerer forskelligt på forskellige tidspunkter af min cyklus. Jeg kan meget nemmere det, jeg sætter mig for, når jeg har forståelse for, hvornår jeg gør det, og at det er vigtigt jeg gør noget når det føles rigtigt i både krop og sind. Ikke før.

Hvad er det bedste ved at have en menstruationscyklus?

Det giver mig en form for start og afslutning på noget. Noget at gå og glæde mig til, og en påmindelse om at afvikle den foregående måned og gøre status. Det føltes underligt lineært før, der var aldrig noget at vente på, da jeg havde spiral. Nu ”tjekker jeg ind hos mig selv” meget oftere. Det tror jeg er sundt for alle. Det er i hvert fald sundt for mig. 

Hvilket tidspunkt i din cyklus er du lige nu mest vild med - og hvorfor?

Faktisk tiden lige før ”lukketid”. Jeg ved, at når den indre vinter er lige om hjørnet, så skal jeg have eksekveret og afsluttet ting. Det giver både et lille selvtillidsboost at få afsluttet opgaverne, men det giver mig også ro til at tage tingene mere ad hoc, når jeg rammer indre vinter. Lige nu - mens jeg skriver det her - er jeg på dag 29, og jeg er faktisk helt vildt imponeret, over hvad jeg formår at formulere her. Jeg har ofte stor selvtillid her. Snart vender det. Når jeg læser det her igen senere, vil jeg formentlig krumme tæer. Ha, ha. 

Hvilket tidspunkt i din cyklus synes du lige er det mest udfordrende -
og hvorfor?

 Lige nu er det nok tiden i slutningen af min menstruation. Jeg bløder helt op til 9-10 dage, og jeg kan blive virkelig træt af at bløde til sidst. Jeg bliver lidt utålmodig og vil ligesom gerne videre i livet. Jeg når tit at tænke, ”er det her det værd?”, men så rammer jeg en energifyldt periode, og så er alt glemt.

Hvad har været den største aha oplevelse for dig, da du lærte om de fire
indre årstider?

Nok alt det, jeg har frarøvet mig selv i alle årerne før, hvor jeg har været på hormonel prævention. Ikke fordi jeg fortryder mine handlinger, men det er tankevækkende, hvor stor forskel der er i forhold til min kropstillid før præventions-hormonstop, og så til nu.


Hvad ville du ønske alle vidste om deres cyklus?

At der findes et meget federe liv efter man bryder tabuet og tør tage emnet op. Hvor meget klogere man bliver på sig selv ved at tale om cyklus, og hvor meget man får igen, når andre tør løsne op og tale om deres. For mig at se, er cyklus de nye 'fødsler' for kvinder at tale om. Et felt i kvindelivet hvor der er så meget potentiale, hvis vi forholder os bevidst til det. Der er nemlig SÅ meget stof at vende og dreje og analysere på! ”Kend din cyklus” burde være den første basisundervisning for unge piger. 


Hvad gør du ift prævention?

Jeg kender min cyklus til punkt og prikke og undgår de tidspunkter, hvor der kan være risiko for graviditet.

 

............

Momunity er et landsdækkende mødrefællesskab som vil gøre det lettere og sjovere at være mor. De skaber relationer mellem mødre via events og MamaMATCH. Find dem her: www.momunity.dk og følg dem på Instagram her: @momunitydk


Cyklus Cyklussundhed Femte vitale tegn Harmoniske hormoner Indre efterår Indre forår Indre sommer Indre vinter Kvinde kend din cyklus Kvinde kend din krop Kvindesundhed Menstruationscyklus P-piller

Ældre indlæg Nyere indlæg