P-piller og din cyklus

Er du på p-piller eller bruger anden hormonel prævention, vil du næppe opleve de - til tider - subtile skift i en cyklus, som vi blandt andet har beskrevet her, ligesom du næppe kan bruge din menstruationscyklus som vitalitetstegn (det har vi skrevet om her)

P-piller og anden hormonel prævention sætter nemlig din egen cyklus ud af drift og maskerer eventuelle ubalancer. 

Hormonerne i hormonel prævention er ikke identiske med kroppens egne hormoner. De ligner, men de er kunstige og har en anden effekt på kroppen. P-piller indeholder fx kunstigt østrogenlignende hormon og kunstigt progesteronlignende hormon. Når blodets indhold af disse hormoner er højt, sendes der såkaldt 'negativ feedback' til hypofysen, som derfor ikke udskiller FSH (follikelstimulerende hormon) og LH (luteiniserende hormon). 

FSH og LH stimulerer henholdsvis follikeludvikling og ægløsning. Din ægløsning og din egen hormonproduktion er med andre ord sat ud af spillet. Den blødning, du har når du holder pause med p-pillerne er således heller ikke en egentlig menstruation. 

De kunstige hormoner regulerer altså ikke dine hormoner. De slukker for dem. Og det ser også ud til, at de slukker for en stor del af den fysiske og følelsesmæssige farvelade, der knytter sig til dine egne hormoners svingninger. 

Betyder det at du ikke skal bruge p-piller eller anden hormonel prævention? Det tænker vi er dit frie valg. Hensigten med at begynde at skrive om P-piller er ikke at sætte dem i skammekrogen, men at udbrede opmærksomheden på hvad de gør og hvad de ikke gør. Så vi som kvinder kan tage informerede og bevidste valg om, hvad vi putter ind i kroppen. 

Vi lover at skrive meget mere om p-piller og hormonel prævention herinde. Så stay tuned. 

Du kan også læse mere i vores bog 'Dit hemmelige våben - Guide til din kvindelige cyklus. 

 

Bivirkninger P-piller Cyklus Cyklussundhed Femte vitale tegn Harmoniske hormoner Hormonel prævention Kvinde kend din cyklus Kvinde kend din krop Kvindesundhed Menstruationscyklus Menstruationssmerter P-piller PCO PCOS Sund cyklus

Ældre indlæg Nyere indlæg