Menstruationscyklus er kvinders femte vitale tegn

Sådan skriver Obstetrisk og Gynækologisk selskab i USA i en forskningsartikel i 2015. 

Og hvad betyder det så? 

Det betyder kort sagt, at cyklussen siger noget om en kvindes sundhed, ligesom hendes blodtryk gør. Det betyder også at ubalancer i forbindelse med cyklus i form af fx udeblivende menstruationer, uregelmæssige menstruationer, stærke menstruationssmerter eller andre gener i relation til cyklus ikke er 'noget du skal lære at leve med' eller bedøve med hormonel prævention, men er et vink med en vognstang om, at du har brug for at justere et sted i dit liv. 

Både for at tage vare på din sundhed her og nu, men også for at tage vare på din sundhed senere i livet.     

Vigtige informationer om din sundhed 

Vitale tegn eller vitalparametre er de vigtigste objektive tegn på, at vi er i live og har det godt. De bliver brugt som mål for de grundlæggende livsprocesser hos mennesket. Man taler ofte om fire vitalparametre: kropstemperatur, puls, blodtryk og åndedrætsfrekvens. Dem har vi alle. 

Som kvinder er vi i den heldige situation, at vi har vi et femte: Nemlig vores menstruationscyklus, som hver eneste måned giver os vigtig information om, hvordan vi har det. 

Der er derfor al mulig god grund til at stoppe op, lytte efter og justere, hvis du døjer med fx uregelmæssig menstruation, udeblivende menstruationer, svær akne, månedlig migræne, kraftige smerter, meget kraftige blødninger, pletblødninger, ømme bryster og voldsomme humørsvingninger. Ud over at være generende nu og her, kan symptomerne også i nogle tilfælde være et forvarsel om risiko for mere alvorlige livsstilssygdomme. 

Og det er så meget nemmere, at tage den slags problemer i opløbet, end når det først er blevet til en egentlig diagnose. 

Lad os tage et eksempel. Uregelmæssige eller udeblivende menstruationer kan fx være et tegn på tilstanden PCOS (polycystisk ovarie syndrom). Årsagerne til PCOS kan være flere, men en af de hyppigste årsager er insulinresistens eller forhøjet insulin, som i virkeligheden er et forstadie til Type 2 diabetes. 

Type 2 diabetes opstår meget sjældent fra den ene dag til den anden. Det er en gradvis kontinuerlig proces. Og uregelmæssige eller udeblivende menstruationer kan altså være et af de første tegn på, at den er gal og dermed en invitation til meget tidligere i livet at forebygge, at det udvikler sig til netop den alvorlige lidelse, det er at have sukkersyge. 

Vælger du i stedet at få p-piller til at regulere din cyklus, kan det altså godt være, du bløder en gang om måneden og symptomerne dermed maskeres, men p-pillerne gør intet ved årsagen til problemet, som altså kan fortsætte for udblæsning med at lave ravage i kroppen. 

 

 

Så brug din cyklus som sundhedsguru. Start med at føre Cykluslog. Du kan gratis downloade en Cykluslog her. 

Og du kan læse meget mere om, hvad du kan gøre for at behandle og forebygge cyklusproblemer i vores bog 'Dit hemmelige våben - Guide til din kvindelige cyklus', som kan købes her. 

 

PS. Hvis du vil læse hele artiklen fra sammenslutningen af amerikanske gynækologer og obstetrikere kan du finde den her.

Cyklus Cyklussundhed Endometriose Femte vitale tegn Harmoniske hormoner Kvinde kend din cyklus Kvinde kend din krop Kvindesundhed Månedlig migræne Menstruationscyklus Menstruationssmerter PCO PCOS Sund cyklus Type 2 Diabetes Udeblivende menstruationer Uregelmæssig menstruation

Ældre indlæg Nyere indlæg